Bakır Neden Kararır?

Bakır Neden Kararır?

Bakır tencere neden kararır? Mutfaklarımıza giren, görüntüsüyle, parlaklığıyla, dokusuyla oldukça otantik bir izlenim bırakan bakır madeni, zaman içerisinde ne yazık ki kararma belirtileri göstermektedir. Öncelikli olarak bu kararmanın sebebini tespit etmeliyiz. Ama bundan da öncesinde kararma denilen bu olayın ne olduğuna bakmalıyız. Kararma, oksitlenme tepkimesinin gerçekleşmesidir. Yani bir korozyondur ya da daha bilindik tabir olan paslanmadır. Bakırın yüzeyinin karbonat ile kaplı olması sebebiyle, oksijen molekülü ile teması sonucunda belirli tepkimeler meydana gelmektedir. Çelikte gözlemlenmeyen bu tepkimeler, çok daha doğal bir dokuya sahip olan bakır madeninde görülebilmektedir. Dolayısıyla bu süreç sonunda, bakır ikramlıklar gibi o parlak görüntüleri ile can alıcı olan mutfak eşyalarımız bir süre sonra kararmaya başlar.

İşin güzel tarafı, bakır, doğal dokusu sebebiyle, temizlendiğinde, ilk günkü kadar parlak, estetik görüntüsüne yeniden kavuşabilmektedir. Oksitlenmenin belirli aralıklarla meydana gelmekte olduğunu düşünürsek, bakır madenini kullanmak isteyecek olan kişilerin, kalaylama ve temizleme işlemlerini periyodik aralıklarla yapmaları şarttır. Bu işlemler o kadar da uzun süren işlemler olmadığı için, pek de vakit alacak konular değildir.

Doğal yapısı sebebiyle bu tepkimelere maruz kalmakta olan bakır tepsi gibi madenlerimizi evimizde kolayca elimizin altında bulabileceğimiz belirli malzemelerle temizleyebilir, parlatabiliriz. Bu malzemeler, sirke olabilir veya limon olabilir. Ketçabın bile temizlik ve partlamak işlemleri içerisinde kullanılmakta olduklarını biliyor, görebiliyoruz.

sponsor reklam

Benzer Yazılar

Tasarım Banyo Modelleri

Tasarım Banyo Modelleri

Bursa Konaklama Seçenekleri

Bursa Konaklama Seçenekleri

Konya’da Emlak Sektörü

Konya’da Emlak Sektörü

Başakşehir Mobilya Taşımacılığı

Başakşehir Mobilya Taşımacılığı

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir